Haşere Mücadelesi Nedir?


Haşere Mücadele ve Önleme, adından da anlaşılacağı üzere bir ÖNLEM ALMA prosesidir. Problemin ortaya çıkış nedenlerini önceden tespit etmek, riskin kontrol altında alınmasındaki en etkin faktördür. Haşere Önleme Hizmeti uygulaması, kuruluşunuzun iç ve dış ortamlarında, HACCP prensiplerine dayanan, kritik kontrol noktalarının tespit edilmesi ve bu noktaların kontrol altına alınması mantığına göre geliştirilmiştir. Depolama, yalıtım ve hijyen konularında verdiğimiz danışmanlık ile desteklenmektedir. Bu mantıkla yürütülen hizmet adımlarımız şunlardır:

  • Ön İnceleme Gezisi
  • Sistem kurulumu
  • Rutin Kontrol Ziyaret
  • Takip Ziyareti
  • Kemirgen Kontrolü
  • Yürüyen Haşere Kontrolü
  • Uçan Haşere Kontrolü

GIDA GÜVENLİĞİ DENETİMLERİNİN PERİYOTLARI

Ön İnceleme

Mücadele kapsamının belirlenmesi için yapılan Ön İnceleme Gezisinin yapılması işletmenizin karşılaşabileceği risk etmenlerini belirlemek için bir ön araştırma yapılır.
ATHENA ÇEVRE SAĞLIĞI SİSTEMLERİ teknik personelinin, işletmenizin haşere mücadele konusundan sorumlu personelinden randevu alması ile başlar. Sorumlu personel eşliğinde, işletmeyi tanımak üzere teknik personelimiz, üzerinde durulacak ilgili konular, sağlık, prosedürler ve teknik emniyet hakkında bilgi alışverişinde bulunur. İşletmenin bir yerleşim planı teknik personelimize iletilerek ön inceleme sonlandırılır.

 

Sistem Kurulumu

ATHENA ÇEVRE SAĞLIĞI SİSTEMLERİ teknik personeli haşerelerin aktivite gösterebilecekleri yerlerde kemirgen ve yürüyen haşereler için kullanılacak monitörlerinin yerleri belirlenir. Bu noktalar; yiyecek ve içeceklerin bulunduğu alanlar, dış kapı çevreleri, depolar ve servis kanalları (ısıtma ya da havalandırma) vb. olarak söylenebilir. Her bir monitör numaralandırılarak, monitör planı ve kontrol listesine kaydedilecektir. ATHENA ÇEVRE SAĞLIĞI SİSTEMLERİ teknisyeni tarafından yapılacak her türlü değişikliğin monitör planındaki takibi kolaylıkla sağlanmış olur.

 

Örnek Yerleşim Haritası

Örnek sistem yerleşim haritasında risk altında görülen bölümlere, özel anahtarlarla açılabilen gözlem noktaları ve kemirgen tuzakları yerleştirilir.
Uygun görülen alanlara böcek gözlem noktaları ve gerekli olduğu durumlarda uygun noktalara kelebek, güve vs. tuzakları yerleştirilir.

 

 

Aktivite Trendi

Tuzaklar
Kemirgenler, bazı zamanlarda “yemden çekingenlik” diye bilinen bir davranış gösterirler. Bunun anlamı; kemirgene ne tür bir rodentisit yemi sunarsanız sunun, bu yem ile beslenmeyi ret edecektir. Bu durumlarda yapışkan tuzaklar kullanır. Bu tuzaklar, kemirgenin yapışkana teması ile gerçekleşir.

Yalıtım
Kemirgenlerin yüksek popülasyona ulaştığı alanlarda, işletmeler dışarıdan sürekli istilaya uğrayabilir. Rodentisitin ya da tuzakların tek başlarına kullanımı mücadelede yeterli olmayabilir. Bu durumlarda en önemli şey potansiyel giriş ve çıkış noktalarının yalıtım malzemeleri kullanılarak kapatılmasıdır. Önerilen yalıtımların ve düzenlemelerin sağlanması müşterinin sorumluluğu altındadır.

Takip Ziyareti

Takip Ziyareti sırasında, bir önce gerçekleştirilmiş olan ziyarette aktivite görülen alanların kontrolü ATHENA ÇEVRE SAĞLIĞI SİSTEMLERİ teknisyeni tarafından tekrar yapılır. Takip Ziyaretlerinde monitörlere tarih atılmaz. Haşere aktivitesinin devam ettiği noktalarda gereken müdahale uygulanarak ve eğer aktivite daha üst düzey uygulama gerektiriyor ise, takip ziyareti için gereken randevu tarihi ve saati belirlenecektir. Takip ziyaretleri haşere aktivitesi bildirilmeyinceye kadar sürdürülmektedir.

Takip Ziyareti sırasında,  teknisyenimiz haşerelerin artışının devam etme riskine karşı yalıtım, hijyen ve depolama eksiklikleri not eder. Bu konudaki eksiklik ilgili başlıklar altında uygulama raporunda belirtilir.

 

Kemirgen Kontrolü

Rodentisitler
ATHENA ÇEVRE SAĞLIĞI SİSTEMLERİ, Türkiye’deki kemirgen mücadelesinde, ilgili bakanlıklarca ruhsatlandırılmış tüm rodentisitleri sağlamaktadır. Bunlar, temel olarak antikoagulantların birinci ve ikinci nesilleri olup, genelde mum blok ve granül şeklindedir. Firmamız bu rodentisitleri yemleme istasyonları içinde kullanmaktadır.

Aktivitenin kaydedildiği monitörde, uzman teknisyenimiz tarafından rodentisit ilavesi yapılır. Aktivitenin büyük olduğu durumlarda ise, geçici ek monitörler ilave edilebilir. Aktivite bittiğinde ilave monitörler kaldırılabilirler.

Rutin Kontrol Ziyaret

ATHENA ÇEVRE SAĞLIĞI SİSTEMLERİ teknisyeni, monitör planında belirlenen güzergâhı takip eden her monitör ve monitörler arasındaki alanları kontrol edecektir. Her monitörün ulaşılabilir olması sağlanır, herhangi bir aktivitenin varlığı ve tarihi ile birlikte kaydedilir. Bu bilgiler monitör kontrol listesinde belirtilir.

Rutin Kontrol sırasında, teknisyenleri haşerelerin artışının devam etme riskine karşı yalıtım, hijyen ve depolama eksiklikleri not eder. Bu konudaki eksiklikler istila, hijyen, yalıtım, depolama, uçan haşere kontrol üniteleri, gözlemleme noktaları ve diğer konular  başlıkları altında uygulama raporunda belirtilir.

Haşere aktivitesinin görüldüğü hallerde, ATHENA ÇEVRE SAĞLIĞI SİSTEMLERİ teknisyeni gerekli müdahaleyi uygulayacak ve gerekiyor ise aktivitenin seviyesine göre ileri bir müdahale yaparak ve takip ziyareti için gerekli randevuları sağlar.

Yürüyen Haşere Kontrolü

Residual Insektisitler
Türkiye’de kullanılan tüm residual insektisitler su ile seyreltilerek kullanılır. Residual insektisitler, haşerelerin aktif olduğu yüzeylere doğrudan uygulanır. Genel olarak, mutfak ekipmanlarının altı olarak örneklendirilir.

Jel İnsektisitler
Jel insektisitler hamam böceği kontrolünde kullanılır. Jel doğrudan hamam böceklerinin potansiyel yuvalandıkları yerlere, örneğin; duvarlardaki ışık almayan çatlak fayans aralarında ki uygun noktalara yapılır. Jel, diğer aktif maddelerle kimyasal reaksiyona girmez ve uygulanma sırasında özel bir şart gerektirmez.

Ultra Low Volume “ULV” İnsektisitler
ULV insektisitler, çuvallanmış yiyeceklerdeki  depolanan ürün zararlıları için, istilaya karşı istenildiği noktaya kadar içerisine nüfuz edebilecek alanlarda kullanılabilir. Bir ULV insektisiti, elektrikli ya da motorlu aplikatör ile uygulanır.

Uçan Haşere Kontrolü

Residuel Insektisitler
Residuel Insektisitler, uçan haşerelerin kontrolü için, üredikleri alanlara uygulandığında sınırlı aktivite gösterebilir. Bu karasinek kontrolü için çöplükler ya da sivrisinekler için su birikintilerine uygulanır.

Dumanlama Uygulaması
Dumanlama işlemi, ULV uygulamasına alternatif olarak, genellikle büyük binalarda ve dış mekânlarda işlem hızı nedeni ile tercih edilen bir yöntemdir. Bu işlemin diğer tüm konuları ULV uygulamasında kullanılanlarla aynı şekildedir.

Yalıtım
Öncelikle uçan haşerenin girebileceği riskli yerlerin korunması tercih edilir. Bu da, pencere ve kapılara tel çerçeve monte edilerek çözülür. Potansiyel yuvalanma yerleri,  teknisyenlerimiz tarafından uygulama raporunda işletme sorumlusuna belirtilmelidir.